onsdag 19. mars 2014

Dokumentarfilm om Mathallen



Prosess - fra idé til ferdig produkt

Dokumentarfilmen min brukte jeg veldig mye tid på å lage, og av den grunn har jeg valgt ut å utdype prosessen rundt arbeidet med denne oppgaven.

1. Idé
Jeg brukte mye tid på å komme opp med denne idéen.  Jeg begynte faktisk å lage en annen dokumentarfilm først. Denne dokumentaren tok for seg en lokalavisnyhetssak om en man som skulle gå hele veien til Marokko. I denne dokumentarfilmen hadde jeg derimot blitt nødt til å benytte skuespillere for å avgi replikker og de faktiske personene. Av den grunn synes jeg det ble litt ”flåsete”, og jeg valgte å endre oppgave for å kunne lage noe seriøst og reelt.
Denne vinteren har i Osloområdet har omtrent utelukkende bydd på grått og trist vær. Jeg ønsket å ha litt friske og spennende bilder i dokumentarfilmen min. Med konstant gråvær og trist lys er dette derimot vanskelig å få til uten ekstern lyssetting. Av den grunn begynte jeg å tenke gjennom om det var noen lokasjoner innendørs som kunne egne seg til filming av dokumentaren. Det tok ikke lang tid før jeg kom på at Mathallen i Oslo ville være perfekt til dette.
Jeg viste at det hadde vært mye omtale i media om Mathallen og jeg begynte å undersøke dette nærmere. Jeg fant flere avisoppslag men valgte å ta utgangspunkt i denne artikkelen:


I artikkelen fokuseres det på at folk ikke legger igjen nok penger i Mathallen og at den sliter økonomisk. Det var dette jeg skulle se nærmere på i dokumentaren. Hvorfor er det slik?

2. Gjennomføring

2.1 Del 1
Jeg begynte å undersøke hvilke interessante personer jeg kunne ta med i dokumentaren. Jeg tenkte at daglig leder for mathallen måtte være et perfekt sted å begynne. Jeg sendte noen mailer og avtalte et møte med daglig leder Frode Rønne Malmo.
Dette var den første gangen jeg var ansvarlig for en intervjusituasjon med en en profesjonell aktør. Jeg hadde kun om lag 10 minutter så jeg var avhengig av å være godt forbredt før intervjuet.
Jeg møtte derfor opp i god tid for å besiktige området og finne en egnet intervjulokasjon. Intervjulokasjonen jeg fant var perfekt. Den var på en slags balkong i 2 etasje i mathallen. Jeg ønsket å filme Malmo slik at man så mathallen ”blury” i bakgrunnen.  Jeg brukte derfor stor blenderåpning. Lukkeren var selvfølgelig satt til 1/50 sekund siden jeg filmet i 25 fps. Det ideelle med denne lokasjonen var at jeg rett bak meg hadde et gigantisk vindu. Ute var det gråvær slik at jeg unngikk problematikken som sol og skygger kan by på. Det noe kalde utelyset opplyste derfor intervjuobjektet mens lyset i bakgrunnen var noe varmere. Å ha litt forskjell i lystemperaturen mellom intervjuobjektet og bakgrunnen er ideelt siden det bidrar til å skape dybde i bildet. Hvitbalansen stilte jeg inn manuelt for å få best mulig kontroll med lystemperaturen i bildet. Jeg ble veldig fornøyd med det bildemessige i dette intevjuet:


I intervjuet med Malmo ble jeg derimot fortalt at Mathallen går mye bedre nå enn da artikkelen jeg tok utgangspunkt i ble skrevet. Han mente at de så en endring i folks matvaner. Dokumentaren min skulle altså se på hvorfor mathallen går dårlig økonomisk. Nå ble jeg nødt til å endre vinkling. Jeg valgte derfor å undersøke om det har vært noen endring i Oslo folkets matvaner. Jeg undersøkte flere aktører i mathallen. Og de var samstemmige med Malmo om at det har skjedd en endring i Norske matvaner.
Jeg filmet også en rekke innklippsbilder av ulike matvarer som jeg kunne klippe inn i intervjuene.
Alt lydopptak i disse intervjuene ble tatt med en røde ekstern mikrofon.

2.2 Del 2

Etter min mening ville det ikke vært noen god dokumentarfilm om jeg kunne hadde sett situasjonen fra aktørene i Mathallen sitt synspunkt. Jeg ønsket derfor å snakke med en ekspert på området. Jeg undersøkte litt og fant kontaktinformasjon til en professor innen forbrukeratferd ved handelshøgskolen BI. Jeg avtalte et møte med han. Jeg håpet at han kunne kommentere det aktøren i mathallen hadde fortalt meg.

Nok en gang var jeg nødt til å være godt forbredt da jeg også her bare hadde kort tid til rådighet. Denne gangen bommet jeg dessverre litt på hvitbalanseinnstillingene. Dette klarte jeg heldigvis greit å rette opp i etterkant i Premiere Pro ved å bruke adjustmentlayer og ”3 way color corrector”.

(Bildet etter at fargene ble justert. I utgangspunktet var bildet altfor gult)

Etter dette intevjuet dro jeg rundt og filmet passende lokasjoner som jeg kunne benytte som innklippsbilder: Dagligvarebutikker, tilbudskilt osv..

3. Etterarbeid
Jeg hadde mye materiale så etterarbeidet var ganske omfattende. Det var nytt for meg å klippe i intervjuer. For å dekke til klippene brukte jeg aktuelle innklipsbilder. Jeg vurderte frem og tilbake om jeg skulle legge på en fortellerstemme. Jeg valgte imidlertid å benytte replikkene til intervjuobjektene til å fortelle historien.
Jeg fikk virkelig erfare at lydredigering er mye jobb. Jeg brukte mye tid på å tilpasse lydovergangene slik at de skulle bli så lite fremtredende som mulig.

4. Kommentarer til oppgaven og prosessen
Denne oppgaven var veldig lærerik og interessant å jobbe med. Det jeg definitivt lærte mest av var å filme eksterne profesjonelle aktører. De hadde gjerne dårlig tid så det var ingen mulighet for å gjøre opptakene flere ganger om noen ting skar seg. Jeg var derfor nødt til å være veldig godt forbredt, og superskjerpet under opptakene.
Videre lærte jeg også mye av redigeringsarbeidet. Spesielt lydarbeidet var i denne oppgaven veldig omfattende!


2 kommentarer:

  1. Her har du strukturert innlegget i fire deler: ide, gjennomføring, etterarbeid og kommentar. Denne måten er en god måte å presentere noe i en faglig kontekst. Sorteringen kan presenteres kronologisk i tid, eller i tema. Du har valgt å skrive mer om punktet: Gjennomføring som viser din interesse i denne fasen. Derimot skriver du lite om Etterarbeid som du har mye tid på, men ut av fokuset her. veldig bra med en avslutning her med tittelen: kommentarer til oppgaven og prosessen. Bloggen har en leservennlig font og fontfarge. Du bør jobbe mer med å lage kategorier og lage tag og stikkord til dine innlegg. Lykke til!

    SvarSlett
  2. Jeg er så imponert over denne dokumentarfilmen din Anders, den er så fint gjennomført! Veldig bra at du har fått til flere intervjuer. Jeg hadde likt å se flere bilder fra filmen i dette innlegget, eventuelt også muligheten til å kunne se filmen i innlegget.

    Veldig bra jobbet! Lykke til med prosjektoppgaven!

    SvarSlett